Povratak

Želite li učiti učinkovitije? Učite kroz simulaciju

Vrijeme čitanja: 4 minute

Učenje nikad ne izlazi iz mode. Dapače, specifična znanja uvijek su na cijeni i diferenciraju pojedince i kompanije u odnosu na konkurenciju. Ono za čime uvijek tragamo su brži i učinkovitiji načini usvajanja novih znanja i vještina.

Tu se svakako nameće učenje kroz simulaciju kao dobra metoda brzog i smislenog usvajanja novih znanja. Simulacija stvara fiktivno okruženje, vrlo slično stvarnosti, u kojem se potiče eksperimentiranje i pogreške su prihvatljive. Također, to je sigurno okruženje koje stvara izazove i pomaže u procjeni znanja i spremnosti na rješavanje nepredvidljivih događaja. Učenje kroz simulaciju pruža nam sigurnost i doprinosi učinkovitijem upravljanju izazovnim situacijama koje mogu nastati u stvarnosti. Te situacije nam više nisu nešto novo i nepoznato i zato se lakše s njima nosimo. Prednosti ovakvog učenja ne prepoznaju samo institucije i kompanije, već se uspješno koriste i u obrazovnom sektoru.

Kao što i sam pojam sugerira, učenje kroz simulaciju donosi u cijeli proces osjećaj stvarnosti. To je fiktivna situacija koja simulira stvarne događaje i moguće probleme koje je potrebno riješiti ili njima upravljati.

Još tijekom Drugog svjetskog rata matematičari su počeli primjenjivati metode simulacije kada su željeli provjeriti određena ponašanja i procese prije primjene u stvarnosti, a 1980-ih godina se na Sveučilištu Cambridge počelo primjenjivati učenje kroz simulaciju kao opće prihvaćena metoda učenja.

Simulacija unaprjeđuje vještine

Učenje kroz simulaciju često se primjenjuje u medicini, fizici, aeronautici i biologiji, no tu ne staju mogućnosti ove metode. Kroz simulaciju se vrlo uspješno mogu naučiti ili unaprijediti komunikacijske, upravljačke i organizacijske vještine.

Obično kroz simulaciju želimo naučiti stvari koje ne bismo željeli pogriješiti u stvarnom životu, odnosno ono za što se treba pripremiti, jer bi nespremnost potencijalno mogla izazvati štetu, ozljedu ili financijski gubitak.

Primjerice, kao što budući pilot vještinu letenja prvo svladava na simulatoru leta, ili neurokirurg testira operacijski postupak prvo u simulaciji, a tek onda ga primjenjuje na pacijentu, tako se i rješavanje komunikacijske krize može isprobati i usavršiti kroz simulaciju krize.

Današnja tehnologija omogućuje nam da kao potporu učenju kroz simulaciju koristimo različita softverska rješenja koja cijeli proces čine jednostavnijim i zabavnijim.

Stvarno doživljaj režirane situacije

Crisis Simulation je trening program koji tako kroz simulaciju priprema sudionike na rješavanje komunikacijske krize. Učenje se temelji na konstruktivizmu, što polazniku pomaže da kroz vlastiti doživljaj kreira svoju verziju situacije i u njoj osvijesti svoja ponašanja, reakcije, ponašanja tima u kojem radi te da usvoji nova, specifična znanja i vještine.

Realistični scenariji s puno detalja i situacija, manje ili više važnih za stvarni problem, dovode polaznika u različite situacije, potiču na razmišljanje i promišljanje, predstavljaju stresne, zbunjujuće ili zabavne trenutke iz kojih se treba izvući, iskoristiti ih ili ignorirati.

I upravo kao što pilot u simulatoru leta planirano ili neplanirano ulijeće u nepredvidive situacije i rješava probleme, uništava letjelicu ili sigurno slijeće na odredište, tako i Crisis Simulation polaznika provodi kroz šumu zapleta i situacija kojima treba upravljati kako bi se kriza uspješno privela kraju. I zato – vežite se, polijećemo.

 

Autorica: Renata Krajačić